

2nd Annual IMPAACT Summit: Impacting Interventions for Best Outcomes



September 29-30, 2022 | Columbus, OH

Presented in person and virtually from Nationwide Children's Hospital Conference Center



When your child needs a hospital, everything matters.

2nd ANNUAL IMPAACT SUMMIT: IMPACTING INTERVENTIONS FOR BEST OUTCOMES

Date and Time:

September 29, 2022, 7:30am-5:00pm September 30, 2022, 7:30am-4:30pm

Place:

In person and virtual
Presented from Nationwide Children's Hospital Conference Center
520 Butterfly Gardens Drive | Columbus, OH 43215

Description:

The 2nd Annual IMPAACT Summit at Nationwide Children's Hospital will be a two-day regional and national event with multiple visiting professionals as well as our own Clinical Therapy experts from Nationwide Children's Hospital. The focus of our summit this year is on *Impacting Interventions for Best Outcomes* in Augmentative and Alternative Communication. This event is appropriate for Speech Language Pathologists, Occupational Therapists, Special Education Teachers and other pediatric care providers. We look forward to having you join us for this exciting educational event!

Learning Objectives:

- 1) Participants will list at least one strategy for vocabulary selection for children who use AAC.
- 2) Participants will state at least one treatment technique to promote AAC use in children with complex communication needs.
- 3) Participants will explain at least one technique to support communication partners of children who use AAC.
- 4) Participants will list at least one treatment strategy for early symbolic communicators.

Speakers:



Keynote Speaker MaryAnn Romski, PhD, CCC-SLP

Dr. Romski is an ASHA certified speech-language pathologist and a Regents' Professor of Communication, Psychology, and Communication Sciences & Disorders at Georgia State University, Atlanta, GA. Her research program focuses on the communication development of children with developmental disorders who encounter difficulty speaking, particularly the development and evaluation of computerized communication interventions.



Keynote Speaker Rose A. Sevcik, PhD

Dr. Sevcik is a Regents' Professor of Psychology at Georgia State University, Atlanta and co-director of the Center for Research on the Challenges of Acquiring Language and Literacy (RCALL). Her funded research program focuses on the language, literacy and communication development of children and youth with significant developmental disabilities.

John McCarthy, PhD, CCC-SLP Amy Sonntag, SLPD, CCC-SLP Signe Anderson, MA, CCC-SLP Jamie Boster, PhD, CCC-SLP Adrienne Harvey, MS, CCC-SLP Allison Bean, PhD, CCC-SLP Corinne Neal, PhD, CCC-SLP Bethany Frick, MA, CCC-SLP Bridgett Collins, MA, CCC-SLP

2nd ANNUAL IMPAACT SUMMIT: IMPACTING INTERVENTIONS FOR BEST OUTCOMES

Time Ordered Agenda
These sessions will be conducted in person and live streamed
one time for virtual participants.

Day 1: September 29, 2022

7:30am-8:00am (30 minutes): Check in, Breakfast and Vendor Exhibit Viewing

8:00am-8:15am (15 minutes): Introduction

8:15am-10:15am (120 minutes): Keynote Address: Language Development, AAC

and Early Intervention

- Mary Ann Romski, PhD, CCC-SLP & Rose

Sevcik, PhD

10:15am-10:30am (15 minutes): Break and Vendor Presentation (Forbes)

10:30am-11:30am (60 minutes): Visual Scenes and Core Words: Either/Or?

- John McCarthy, PhD, CCC-SLP

11:30am-11:45am (15 minutes): Break

11:45am-12:45pm (60 minutes): Lunch and Learn Vendor Presentation (Tobii Dynavox)

12:45pm-1:00pm (15 minutes): Break

1:00pm-2:00pm (60 minutes): AAC in Early Childhood: An Integrated &

Collaborative Approach

– Signe Anderson, MA, CCC-SLP & Adrienne

Harvey MA, CCC- SLP

2:00pm-3:00pm (60 minutes): Vocabulary Selection for Teens and Young

Adults as They Transition to Non-school-based

Environments

– Amy Sonntag, SLPD, CCC-SLP

3:00-3:15pm (15 minutes): Break and Vendor Presentation (Talk to Me

Technologies)

3:15-4:15pm (60 minutes): Using Integrated Knowledge Translation to

Support Language Development in Autistic

AAC Users

- Allison Bean, PhD, CCC-SLP

4:15pm-4:30pm (15 minutes): Wrap Up and Housekeeping

4:30pm-5:00pm (30 minutes): Vendor Exhibit Viewing

Day 2: September 30, 2022

7:30am-8:00am (30 minutes): Breakfast and Vendor Presentation (Control Bionics)

8:00am-8:15am (15 minutes): Welcome and Housekeeping

8:15am-9:15am (60 minutes): **Developing Collaborative Learning Activities**

for Children with Complex Communication

Needs who use AAC

- Jamie Boster, PhD, CCC-SLP

9:15am-10:15am (60 minutes): Storytalker: A Parent-Implemented Narrative

Intervention for AAC

- Corrine Neal, PhD, CCC-SLP

10:15am-10:30am (15 minutes): Break and Vendor Presentation (Talk to Me

Technologies)

10:30am-11:30pm (60 minutes): Evolving a Child's AAC Through Developmental

and Status Changes: Case Study and Clinical

Examples

Bridgett Collins, MA, CCC-SLP

11:30am-11:45am (15 minutes): **Break**

11:45am-12:45pm (60 minutes): Lunch and Learn with Vendor (PRC/Saltillo)

12:45pm-1:00pm (15 minutes): **Break**

1:00pm-2:00pm (60 minutes): Parent Panel

2:00pm-3:00pm (60 minutes): Vocabulary Selection in Early Symbolic

Communicators who use AAC

Beth Frick, PhD Candidate, CF-SLP

3:00pm-3:15pm (15 minutes): Break

3:15pm-4:15pm (60 minutes): AAC User Panel

4:15pm-4:30pm (15 minutes): Closing and Sign out

Intended Audience

This event is appropriate for Speech Language Pathologists, Occupational Therapists, Special Education Teachers and other pediatric care providers.

Registration

We look forward to hosting attendees both virtually and in person this year, but as we know plans can change, all registrants will receive the link to participate virtually! Full attendance is required, whether virtually or in person, in order to receive credit.

Any student interested in attending virtually, please contact the Department of Speech Pathology for a special reduced rate by emailing us at IMPAACTconference@NationwideChildrens.org.



Registration can be completed online https://NationwideChildrens.cloud-cme.com/2022AACSummit

Special Services Required: We encourage participation by all individuals. If you have a disability, advanced notification of your needs will help us serve you better. Please notify us of your needs at least two weeks in advance.

In-person registration: \$225.00 Virtual registration: \$175.00

Questions

Courtney Cooke, MA — Education Coordinator

Nationwide Children's Hospital

Attn: 2nd Annual IMPAACT Summit

520 Butterfly Gardens Dr. | Columbus, OH 43215 Phone: (614) 355-0650 | Fax: (614) 355-0670 Email: Courtney.Cooke@NationwideChildrens.org

Cancellation Policy

Cancellations received in writing no less than 20 days before the course will be refunded, less a 20% administrative fee. No refunds will be made on cancellations received after that date. Please send cancellation requests to IPCE@NationwideChildrens.org.

Nationwide Children's Hospital reserves the right to cancel or postpone this program if necessary; in the event of cancellation, course fees will be fully refunded. We are not responsible for other costs incurred such as non-refundable airline tickets or hotel penalties.

Disclosures

Amy Miller Sonntag, SLPD, CCC-SLP is employed by The Ohio State University in the Department of Speech and Hearing Science.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Signe Anderson, MA, CCC-SLP is employed by the Franklin County Board of Developmental Disabilities.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Adrienne M Harvey, MS, CCC-SLP is employed by the Franklin County Board of Developmental Disabilities.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Allison Bean, PhD, CCC-SLP is an employee of The Ohio State University.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Jamie Boster, PhD, CCC-SLP is an employee of Nationwide Children's Hospital.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Corinne Neal, PhD, CCC-SLP

Disclosures:

Financial: Corinne received funding from the American Speech Language Hearing Association Foundation for the presentation material prepared for this conference.

Nonfinancial: None

Bethany Frick, MA, CCC-SLP

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Bridgett Collins, MA, CCC-SLP is an employee of Nationwide Children's Hospital.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

MaryAnn Romski, PhD, CCC-SLP is an employee of Georgia State University.

Disclosures

Financial: MaryAnn received an honorarium for the conference presentation. She receives funding by the NIDCD and IES for her research.

Nonfinancial: This work is based on our research programs and our publications.

Rose A. Sevcik, PhD is an employee of Georgia State University.

Disclosures:

Financial: Rose received an honorarium for the conference presentation. She receives funding by the NIDCD and IES for her research.

Nonfinancial: This work is based on our research programs and our publications.

John McCarthy, PhD, CCC-SLP is an employee of Ohio University.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None



Nationwide Children's Hospital, Columbus OH is approved by the Continuing Education Board of the American Speech-Language Heating Association (ASHA) to provide continuing education activities in speech language pathology and audiology. See course information for number of ASHA CRUs, instructional level and content erec. ASHA CE Provider approved Ideas not imply endorsement of course content, specific products or clinical procedures.

This course is offered for 1.2 ASHA CEUs (Intermediate level, professional area)



200215



When your child needs a hospital, everything matters.